Főoldal » Cikkek » Légy óvatos!

Női szív

Kutatások szerint a nők jobban félnek az emlőráktól, mint a szív- és érrendszeri betegségektől, holott 55 százalékuk valamilyen keringési katasztrófa miatt veszti életét.

Sokféle oka lehet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, szívroham, a stroke áldozatai között több a nő, mint a férfi.

- A közvéleményekben is jól ismertek például a szívinfarktus tünetei, de azt csak kevesen tudják, hogy a vállba kisugárzó, szorító szívtáji fájdalom inkább a férfiakra jellemző. A nők másra panaszkodnak, amire sajnos az ellátó rendszer sincs eléggé felkészülve.

A fiatalok körében elsősorban a férfiakat fenyegetik a szívbetegségek, de a kor előrehaladtával a veszélyeztetettség kiegyenlítődik, a változókor után pedig a nők kerülnek többségbe. Kiküszöbölhető szakmai hiba, hogy amit tudunk a szívbajokról, azt nagyszámú, irányított vizsgálatokból nyertük, de a betegek túlnyomó része férfi volt. Egy nő ugyanazokat tüneteket más szavakkal adja elő, mint egy férfi, ezért nem veszik elég komolyan, s így kevésbé valószínű, hogy elküldik szívkatéteres vizsgálatra, értágításra, és gyakran súlyosabb állapotban kerül kórházba. Ezért fontos, hogy az orvosok jobban figyeljenek a hölgyek szívpanaszaira. Ugyanakkor az is fontos, hogy a nők és férfiak többet tegyenek a szíbvajok megelőzéséért. 

1. Táplálkozás

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend biztosítja az életmódnak megfelelő energiát, a szervezet számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, rostokat. A szív egészsége szempontjából fontos szerep jut a gyümölcsöknek, zöldségeknek, az érvédő fokhagymának,az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halaknak, egyes esetekben az antioxidáns hatású szelénnek, a sejtvédő és a szívműködést támogató koenzim Q10-nek, a szívritmust segítő magnéziumnak, összességében az elhízás megelőzésének. 

A szükségesnél több energia zsírpárnák formájában elraktározódik. Kockázatot jelent a hasi elhízás. Férfiaknál a 102, nőknél a 82 centiméternél nagyobb derékbőség fokozott veszélyeztetettséget jelez szív- és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásra, cukorbetegségre, mozgásszervi panaszokra.

 Az egészséges táplálkozás elsősorban nem pénzkérdés. Helyben termett, olcsó idényzöldségekből, megfizethető gyümölcsökből is összeállítható ízletes, a szervezet számára megfelelő étrend. Jobb naponta ötször étkezni, és alkalmanként kisebb adagokban, mert így éhezés nélkül, apránként fogyhatunk is, ami biztosan az egészségünkre válik.

Stop só! Felnőttek legfeljebb 2-3 g sót fogyasszanak naponta. Magyarországon átlagosan tízszer ennyi kerül az emberek szervezetébe. A "fehér méreg " hozzájárul a magas vérnyomás és más keringési problémák kialakulásához. A sómennyiség csökkentésével mérsékelhetjük a szív- és érrendszeri kockázatokat.

2. Mozgás

A kényelemért könnyedén lemond az ember a rendszeres mozgásról. Őseink napi 20-30 kilométert gyalogoltak az élelemért, mi autóval megyünk a szupermarketbe is. 

A mozgás karbantartja a keringést, edzi a szívizmot, előnyösen befolyásolja a hasznos (HDL) és az ártalmas (LDH) koleszterin arányát, oldja a stresszt. Segít elérni és megőrizni az optimális testsúlyt, ami csökkenti a magas vérnyomást, a jobb energiafelhasználás pedig mérsékli a vércukorszintet. 

-Napi 60 perc mozgás javasolt, és ezt lehet részletekben is teljesíteni. Munka után érdemes egy megállót gyalogolni, lift helyett lépcsőzni, lesétálni a boltba, körbejárni a háztömböt. Még jobb, ha sportolásra, kocogásra, biciklizésre, úszásra jut idő. Családi program lehet a kirándulás, közös labdázás, a szabadban a séta vagy a szórakoztató mozgás. 

3. Dohányzás, alkohol

Káros szenvedélyeink az élvezetért cserébe rombolják a szervezetünket. A dohánytermékek összetvői között daganatkeltő és a keringési rendszert tönkre tevő vegyületek találhatók, az alkohol pedig a sejteket, az idegrendszert pusztító méreg lehet. Lényeges mérték, a dohányzásról jobb teljesen lemondani, a szeszes italok közül a kardiológusok a vörösbort ajánlják: a vacsorához elfogyasztott egy pohár (2 dl) jó minőségű nedű az egészséget szolgálja.

Fontos a családi minta, ezért ne feledjük, hogy a gyerek számára a szülők viselkedése mélyebben rögzül, mint ezer jó tanács.

4. Stressz

Szakértők szerint a modern életmód is felelős, hogy ma már több nő esik áldozatul szív -és érrendszeri betegségeknek, mint férfi. Megfelelni a munkahelyen, helytállni a családi életben, gondoskodni a korosodó, betegeskedő szülőkről annyi felelősséggel jár, hogy sokszor megfeledkeznek saját igényeikről. Legyen idő önmagunkra, a mindennapi életből kikapcsoló, kedvvel végzett tevékenységekre! Hasznos megtanulni valamilyen feszültségoldási technikát is.

 

 

 

Kategória: Légy óvatos! | Hozzáadta:: Kata (2014-12-01)
Megtekintések száma: 217 | Címkék (kulcsszavak): vitaminok, érszűkület, szív és érrendszer, Stroke, Nutrilite, táplálékkiegészítők, szív panaszok, ARTISTRY, szívinfarktus, szív betegség | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
More info
Image gallery
contact
Phone: +7 495 287-42-34 Email: info@ucoz.com
CHARLES S. ANDREWS
3139 Brownton Road
Long Community, MS 38915
Location in google Maps