Fehérjék jelentõsége
Testünk nagy része, fõleg az izomzatunk olyan fehérjékbõl (aminosavakból) épül fel, amelyeket önmaga elõállítani nem tud. Zsírmentes testtömegünk minden kilogrammjára számítva legalább 1 grammot be kell vinnünk naponta, még a legszigorúbb diéta idején is, hogy a túlzott izomvesztést megakadályozzuk.
Mivel szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztanunk.
Fehérje források
Húsok
A zsíros húsokból (sertéshúsok, hízott baromfi, faggyús marha, birka, kolbászfélék, vörös áruk) ne vásároljunk magunknak, éppen elég, ha néha vendégségben rákényszerülünk a fogyasztásukra. A sovány húsok, amelyeket érdemes megvennünk, a következõk: csirke, pulyka, marha (bélszín, lapocka, fehérpecsenye), vadhúsok (szarvas, vaddisznó, nyúl, fácán), belsõségek (tüdõ, máj, zúza, szív), "herkentyûk" (kagyló, csiga, békacomb), halak többsége (kivétel hering, lazac). Ez utóbbiak sok hasznos olajat tartalmaznak, viszont emiatt kalóriatartalmuk is elég magas, tehát csak keveset fogyasszunk belõlük. A felvágottak közül a sovány (csirke, pulyka, gép-) sonka-felvágottak megfelelõek. Felejtsük el a parizert, disznósajtot és egyéb bizonytalan eredetû "vegyes-felvágottakat", csakúgy, mint a húsipar melléktermékeit jelentõ virsliket, kolbászokat, hús- és májkrémeket.
Tejtermékek (túró, sajt)
A tej fehérjetartalma - a közhiedelemmel ellentétben - nem túl magas, mindössze 3,5%. Ennek megfelelõen a kefireket, joghurtokat sem tekinthetjük fehérjeforrásnak. A túró fehérjetartalma magasabb, 15-17% körüli, a sajtoké még magasabb, 25-30%, ami eléri, sõt meghaladja a húsfélékét. Ugyanakkor mind sajtból, mind túróból törekedjünk soványat vásárolni, mivel a tejzsír nem ideális, kevés benne a telítetlen zsírsav. A túróra ráírják melyik a sovány, de a sajtokon sokszor azt tüntetik fel, hogy hány % zsír van a szárazanyagban, ami a teljes tömegnek kb. a fele. Ílymódon az 50-60 %-osak zsírosnak, a 30% alattiak soványnak mondhatók.
Tojás
Egy darab - átlagosan 40g-os - tojás 5g zsírt 5,5g fehérjét tartalmaz, ami 100g-ra vonatkoztatva 12-13%-ot jelent. Érdekes ugyanakkor, hogy az 5g zsír mind a sárgájában található, 2,5g fehérjével együtt, míg a tojás fehérjében 3g fehérje van zsír nélkül. Mivel a tojásfehérje biológiai értéke rendkívül magas, sok sportoló készíti úgy a rántottáját, hogy csak a fehérjét süti meg, esetleg egy egész tojást tesz az íze miatt 6 tojás fehérjéhez.
Hüvelyesek
A lencse, bab, sárgaborsó és hasonló száraz hüvelyesek a húsokhoz hasonló nagyságrendben (20-25%) tartalmaznak fehérjét, ugyanakkor nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat (kivéve a szója, aminek az elkészítése is más). A hüvelyesek nagyon hasznos részei étrendünknek, de figyelembe kell venni magas szénhidrát tartalmukat (50%!) is. Ezek a beltartalmi értékek a száraz súlyra vonatkoznak, tehát a fõzés során csökkennek a vízfelvétel miatt, de arányuk természetesen nem változik. Javasolható, hogy a hüvelyesekbõl készült ételhez további szénhidrátot már ne adjunk, vagy ha mégis (pl. lencsés rizs) akkor kisebb adagokat fogyasszunk belõle.
NUTRILITE Szója-, búza- és borsófehérje alapú porkeverék 450 gramm
A NUTRILITE Szója-, búza- és borsófehérje alapú porkeverék csúcsminőségű fehérje-utánpótlást biztosít, amely kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz, kiegyensúlyozott mennyiségben.
A NUTRILITE Szója-, búza- és borsófehérje alapú porkeverék növényi alapú fehérjét biztosít, por formájában. A szervezet nem képes a felesleges fehérje elraktározására, ezért a napi bevitel fontos az életfunkciókhoz szükséges megfelelő szint fenntartásához. A NUTRILITE Szója-, búza- és borsófehérje alapú porkeverék csúcsminőségű fehérje-utánpótlást biztosít, amely kilenc esszenciális aminosavattartalmaz, kiegyensúlyozott mennyiségben. Egyetlen 10 grammos adag 8 g szójafehérjét tartalmaz. Kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód mellett a termék kiegyensúlyozottabb alternatívája a hagyományos fehérjeforrásoknak, mint a vörös húsok, a sajt, a tojás és a teljes értékű tej.
Táplálkozási információk
- Cukorbetegek fogyaszthatják (szénhidrát- és kalóriatartalma elhanyagolható)
- Vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják
Igény szerint naponta egyszer, vagy többször oldjunk fel egy mérőkanálnyi Nutrilite (kb. 10 g) fehérjeport tejben vagy más italban! Lefedett edényben jól keverjük el, vagy rázzuk össze 1 percig! Tetszés szerint fogyasztható levesben, salátára szórva, vagy más élelmiszerbe keverve.
Kiknek ajánljuk?
- Azoknak, akik nem fogyasztanak elegendő mennyiségű tejet, húst, sajtot, vagy más, magas fehérje-tartalmú ételeket.
- Azoknak, akik aggódnak étrendjük kalória- és zsírtartalma miatt.
- A gyermekeknek (3 éves kor felett), serdülőknek, időseknek, terhes, illetve szoptató anyáknak több fehérjére van szükségük.
- Azoknak, akik kihagynak étkezéseket, kis adagokat esznek, vagy úgy érzik, hogy több fehérjére van szükség az étrendjükben.
Figyelem!
Gyermekek elől zárjuk el! Fogyasztása gyermekeknek 3 éves kor alatt orvos megkérdezése nélkül nem javasolt. Szorosan zárja le a dobozt!. Hűvös, száraz helyen tárolja!
Kérem vegyék figyelembe, hogy a doboz nem tartalmazza a mérőkanalat! 10 gramm Nutrilite porkeverék egy átlagos (15 ml-es) méretű púpozott evőkanálnyi adagnak felel meg.
Az emberi szervezetben 22 fehérjeépítő aminosav található, amiből 9 eszenciális aminósav. Ezek:
Leucin (BCAA)
Elősegíti a növekedési hormon termelődését
· Hozzájárul a tesztoszteron-szint megtartásához
· Növeli az izmok számára a hozzáférhető energia mennyiségét
A leucin egy esszenciális elágazó láncú aminosav (BCAA) amit az izmok energiaforrásként használnak. Az izoleucinnal és a valinnal egyetemben elősegíti az izomszövetek, a bőr és a csontok regenerálódását.
A leucin megelőzi a katabolizmust, elősegíti a növekedési hormon termelődését és a tesztoszteronszint megtartást. A Leucin fő természetes forrása: Vöröshúsok, barna rizs, a babok, diók, a szójaliszt és a teljes gabona.
Izoleucin (BCAA)
Hozzájárul a hemoglobin termeléséhez
· Stabilizálja az energiaszintet
· Hozzájárul a vércukorszint szabályozásához
· Segítséget nyújt a bőr, az izomszövetek, és a csontok regenerálódásában
tabilizálja és szabályozza a vércukorszintet és ezzel együtt a szervezet energiaszintjét. Testépítők számára különösen hasznos, mivel hatékonyan elősegíti az izomszövetek és a csontok regenerálódását. Egyes kutatások szerint az izomveszteség gyakori oka az alacsony izoleucin szint.
Az izoleucin fő természetes forrásai: tojás, szójafehérje, tengeri alga, pulyka, csirke, bárány, sajt és hal
Valin (BCAA)
Szerepet vállal az izmok anyagcseréjében és koordinációjában, a szövetek regenerálódásában
· Energiát nyújt az izomsejteknek
· Nyugtatóan hat az idegekre
Szükséges az izmok anyagcseréjéhez és koordinációjához, a szövetek regenerálódásához és a pozitív nitrogénegyensúly fenntartásához. A valin a fenti hét BCAA aminósvahoz hasonlóan megelőzi a katabolizmust (az izmok leépülését) és izomsejtek energiaforrásként használják. Ez melett fokozza a mentális funkciókat és nyugtató hatása is van.
A valin fő természetes forrása: A valin a tejtermékekben, húsokban, gombákban, gabonafélékben, földimogyoróban és a szójafehérjében található meg.
Hisztidin
Segíti a nehézfémek szervezetből való kiürülését
· Hozzájárul a szövetek regenerálódásához és növekedéséhez
· Nagy mennyiségben van jelen a hemoglobinban
· Védi az idegsejteket
· Védelmet nyújt a káros sugárzásokkal szemben
· Segítséget nyújt a vörös- és a fehérvérsejt termeléséhez
A hisztidin fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti – csökkenti a nyugtalanságot. Értágítóként is alkalmazzák.
Azok a sportolók, akik éppen a növekedés vagy a rehabilitáció állapotában vannak, vagy az erek hatékonyabb kitágítása a céljuk, hasznot húzhatnak a hisztidin nagyobb dózisú fogyasztásából. Az agressziót és a stresszt is csillapíthatja.
A Hisztidin főbb természetes forrásai: tejtermékek, baromfihús, és a hala, valamint a rizs és a rozs.
Lizin
Elősegíti az antitestek termelődését
· Biztosítja a kalcium optimális felszívódását
· Csökkenti a triglicerid szintet
· Hozzájárul a herpesz gyógyulásához és a bőrproblémák megszüntetéséhez
Biztosítja a kalcium felszívódását és fenntartja a pozitív nitrogénegyensúlyt a felnőtteknél elősegíti a kollagén termelődését (mely a porcok és a kötőszövet építőanyaga).
Testépítésben gyakran használt aminósav kiegészítő, mert elősegíti a sovány testtömeg növekedését és az izmok és csontok általános egészségi állapotát.
A Lizin főbb természetes forrásai: Sörélesztő, a tejtermékek, és a búzacsíra, hüvelyesek.
Metionin
Megvédi a szervezetet a káros sugárzásoktól
· Csökkenti a hisztamin-szintet
· Kiváló antioxidáns
· Elősegíti az ösztrogén kiválasztást és a nehézfémek kiürülését
· Segít a zsírok lebontásában
Erős antioxidáns, mely védi testünk szöveteit a pusztító szabadgyököktől. Segíti az izmok építését, megelőzi azok lebomlását, segít a bőr rugalmasságának és egészségének megőrzésében, valamint erősíti, védi a hajat és a körmöket. A máj működésében is szerepet vállal, valamint alkalmazzák mentális problémák kezelésében is.
Gyakorlatilag minden fehérjedús ételben megtalálható.
Triptofán
Nyugtató hatásának köszönhetően hozzájárul az álmatlanság elkerüléséhez
· Oldja a szorongást és a depressziót
· Étvágycsökkentő
· Segít a migrénes fejfájás elmulasztásában
· Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez
természetes nyugtató és alvásserkentő. Csökkenti a szorongást, a depressziót és javítja a kedélyállapotot. Csökkenti az étvágyat, ezért hasznos diétában. Valamint elősegíti a növekedési-hormon termelését. Szükség van rá a B3 vitamin termelődéséhez is.
A Triptofán főbb természetes forrásai: csokoládé, zab, banán, cottage cheese
Threonin
Egyensúlyban tartja a szervezet fehérjeszintjét
· Hozzájárul a tápanyagok felszívódásához
· Elősegíti az anyagcsere-folyamatokat
· Szerepet vállal a fogzománc, a kollagén és az elasztin termelésében
· Segíti a májfunciókat
Szükség van rá az optimális nitrogénegyensúly fenntartásához, valamint a bőrben található kollagén és elasztin termelődéséhez is. A máj működésében is szerepet vállal. Hiány aignerlékenységet és depreszsiót okozhat.
A threonin ermészetes forrásai: húsok, tejtermékek, tojás, búzacsíra, különféle magvak, babfélék
Fenin-Alanin
Hatásos ellenszere a migrénnek és a depressziónak
· Csillapítja a fájdalmat
· Javítja a hangulatot
· Hatékony az arthritisz-szel szemben
· Javítja a koncentrációképességet
A fenilalanin – L-fenilalanin formájában – csökkentheti a stresszt, javíthatja a kedélyállapotot, a memóriát, és csökkenti az étvágyat, így hatékony diétás segítség. Növeli az éberséget és a vitalitást. A D-fenilalanin formája leginkább fájdalomcsillapítóként viselkedik.
Fehérjedús ételekben megtalálható.
Nem esszenciális aminosavak
Alanin
· Segít a nitrogént a májba szállítani
· Antitesteket termelve elősegíti az immunrendszer működését
· Elősegíti a glükóz-anyagcserét
· Megakadályozza, hogy az izomsejtek lebomlása következtében kialakuló méreganyagok lerakódjanak
Arginin
· Elősegíti a vér péniszbe történő áramlását
· Növeli a spermiumtermelődést
· Csökkenti az alkohol okozta kóros elváltozások kialakulásának kockázatát
· Segít a máj méregtelenítési funkcióinál
· Csökkenti a tumorfejlődést
Aszpartamsav
· Növeli a sejtek energiaszintjét
· Növeli az állóképességet (vitatott)
· Csökkenti a vér ammóniaszintjét
· Segíti a sejtek regenerálódását
· Segíti a máj és a belső szervek tisztulását
Cisztein/cisztin
· Közömbösíti az anyagcsere-folyamatok káros termékeit
· Megvédi a sejteket a szabadgyököktől
· Védi az agyat és a májat az alkohol, a drogok és a cigaretta okozta károsodásoktól
· Erősíti az artériákat
· Hozzájárul a testzsír lebontásához és az izomtömeg gyarapításához
· Csökkenti izületi fájdalmakat és az izületi tok gyulladása
Glutaminsav
· Segítséget nyújt a zsír és a cukrok anyagcseréjénél
· Segít a kálium gerincvelőbe történő szállításában
· Élettani szerepet játszik az agy működésében
· Javítja a koncentrációs képességeket
· Eltávolítja az ammóniát az agyból és az izmokból
Glicin
· Meggátolja az izmok rendellenes fejlődését
· Segít megőrizni a prosztata egészségi állapotát
· Gyógyítja és regenerálja a szöveteket
· Enyhíti a gyomorpanaszokat
· Nyugtatja az agyat
Ornitin
· Segít kiüríteni a szervezetből az ammóniát
· Stimulálja az inzulintermelést
· Hozzájárul a testzsír lebontásához
· Támogatja az immunrendszer működését
· Elősegíti a sebek és a sérülések gyógyulását
Prolin
· C vitaminnal fogyasztva segít megőrizni a kötőszövet egészségi állapotát
· Erősíti az izületeket, az inakat és a szív izomzatát
· Elősegíti a kollagén termelődését
· Részt vesz a szövetek felépítésében
Szerin
· Segítséget nyújt a zsírok és a zsírsavak anyagcseréjében
· Alkotóeleme az idegszövegek fedőrétegének
· Segíti az antitestek termelődését
· Fontos szerepet vállal a sejtképződésben
Taurin
· Jelentős a sejtvolumenizáló szerepe
· Nyugtatja az agyat, és segít a szorongásos tünetek és a stressz leküzdésében
· Növeli az izomtömeget és csökkenti az izomszövetek lebomlását
· Javítja a szív összehúzódó képességét
· Csökkenti a vérnyomást
Tirozin
· Fontos szerepet játszik az anyagcserében
· Hozzájárul az idegrendszer anyagcseréjéhez
· Javítja az általános kedélyállapotot
· Csökkenti a fáradtságot, a testzsírt és az étvágyat
· Javítja a libidót
· Enyhíti a szorongás, a narkolepszia, és a depresszió tüneteit
Adja le rendelését e-mailben!
hazhozmegybp@gmail.com
nutrilite fehérjepor, nutrilite táplálékkiegészítők, nutrilite vitaminok, nutrilite az egészségért