Főoldal » Cikkek » Az örök ifjúság megkísértése

Visszafiatalodásra képes

 

Egy állatfaj képes kicselezni a halált, amikor már öregedni kezdene, szó szerint visszafiatalodik.
 
Fotó: Wikimedia Commons
Turritopsis nutricula az egyetlen többsejtű teremtmény a Földön, amelyet biológiai értelemben halhatatlannak tekintenek. Egy olyan hidraállatfaj - csalánsejtekkel ellátott egységes élőlény - mely élete során különböző lényekké alakul.
Kezdetben telepes lény, polip, majd pedig medúza. De nemcsak előrefelé tud "fejlődni", hanem visszafelé is. Akkor is, ha nemileg elkülönült már, vissza tud alakulni egy szexuális éretlen állapotáig.
Ha az embereket hozzuk példának gondolatkísérletként: úgy tudjuk ezt elképzelni, mintha egy fiatal felnőtt vissza tudná fordítani a „biológiai óráját”, hogy újra tinédzserré, majd pedig csecsemővé változzon. Ezt a folyamatot hívják tudományos nyelven transzdifferenciálódásnak.
Napjainkban a felnőtt őssejtekkel végzett kutatásokban törekednek a mesterséges trandszdifferenciálódást előidézni.
Mivel ez a különös állat nagyon változatos, és világszerte elterjedt, különböző populációnak elkülönítésekor még a biológusok is bajban vannak. A hidraállatok estében az alaktani jegyeik alapján nehéz felismerni őket. Újabban DNS-elemzéssel írják le egy-egy alfaját.
Hogy végső soron sikerül-e ezeknek a hidraállatoknak legyőzni a halált? Elvileg képesek lennének rá, gyakorlatban azonban nem. Legtöbbjük betegségek és ragadozók áldozatául esik. Mindenesetre érdekes lenne, ha egyszer megtalálnák közülük a lehető legöregebbet.
 
forrás: Hír24
Kategória: Az örök ifjúság megkísértése | Hozzáadta:: Kata (2014-11-12)
Megtekintések száma: 142 | Címkék (kulcsszavak): testmozgás, hízás, gerinctorna, fogyás, testsúlycsökkentés, fiatalság, alultáplált, sport, helyes táplálkozás, fiatalodik | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
More info
Image gallery
contact
Phone: +7 495 287-42-34 Email: info@ucoz.com
CHARLES S. ANDREWS
3139 Brownton Road
Long Community, MS 38915
Location in google Maps